Нарушават ли промените в Кодекса на труда правата на работниците?

Според д-р Хасан Адемов - не
10 дек 2020 22:36, Нели Христова
21

НС увеличи възможността за извънреден труд до 300 часа годишно. Управляващи и опозиция влязоха в остър спор заради новите промени.

"Няма промяна в плащането на извънредния труд. Когато той се полага в работни дни - заплащането е 50% повече от нормалната ставка, а когато е в почивни дни, тогава е заплащането е 75%. А когато е по време на национални празници - заплащането е 100%. Това са текстове, които са записани в Кодекса на труда от много време. Запазва се текстът в КТ, който забранява извънредния труд. Има обаче една подробност - 7 хипотези, по които той е разрешен", каза председателят на Социална комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов в студиото на "Денят ON AIR".

Той допълни, че става дума за дейности, които са свързани с опазването на националната сигурност, както и при бедствия, аварии и катастрофи.

"Не във всички професии може да се полага извънреден труд. Второто нещо, което остава от Кодекса на труда, е, че тези до 150 часа отново остават. Промяната е, че се дава възможност, а не императивен текст, който задължава работодателите", допълни д-р Адемов пред Bulgaria ON AIR.

Народният представител подчерта, че извънреден труд не се дава без съгласието на работника.

"Тези 300 часа не са императивен труд и не са задължително условие. Те са възможност за полагане на извънреден труд, но при определени условие. А то е да бъде постигнато и записано в колективен трудов договор. В досегашната практика има само един действащ колективен трудов договор, който е със заповед на министъра", каза още д-р Хасан Адемов.

Той припомни, че в рамките на едно денонощие не може да работиш повече от 12 часа.

"Трябва да има междудневна почивка от 12 часа. Другото нещо, което остана в сила в КТ, е за работното време и отпуските - има два дни междуседмична почивка, като единият от тях трябва да бъде събота или неделя. Няма основание за притеснения, че работникът или служителят не може да полага извънреден труд", категоричен е д-р Адемов и каза, че има увеличение на безработните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това които го гласуваха ,всички имат фирми ,и нашите хора искат да им работи повече за малко пари ) тире гадини
14
0
 
8
 
! Отговори
Malian преди 3 години
В България трудово законодателство няма! Кодекса на труда е нещо написано на хартия и неспазвано от 90% от работодателите. Постоянно се говори за сив сектор, какво правят Инспекциа по труда и НАП по този въпрос? Защо НАП не прави адекватни проверки на фирми, където работниците са назначени на 4 часа , а бълват производство, което може да се изработи за 12 часа?
13
0
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ДО ДНЕС БГ-НАПИШЕТЕ КОЛКО ПАРИ ВЗИМА 1-ИН ДЕПУТАТЗА ГОДИНА-С НАДБАВКИ БОНУСИ И Т.Н.Т-АКО НЕ ВИ Е СТРАХ ДЕ
12
0
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
НАРУШАВА СЕ-ТОВА 650 ЛВ ЗАПЛАТА ЛИ Е?А И ТИ УДЪРЖАТ 150 ОТ ТЯХ-КАДЕ ГО ИМА ТОВА -НАЛИ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ??????-А НЕ СТИГА ТОВА ЧЕ ТРУДЪТ Е НИСКО ПЛАТЕН ТЕ УВЕЛИЧАВАТ НА 300 РАБОТНИ ЧАСА ГОДИШНО.-НЕ ГИ ЛИ Е СРАМ БЕ??????????????????????????????????????????????????????????????????????
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оказа се, че само в България има истинска демокрация, всички около нас живеят в диктатура.
10
0
 
18
 
! Отговори
четете добре преди 3 години
Няма промяна в заплащането. Има само промяна в часовете. Стават 300 часа. Демек - ще бачкате двойно повече, роби, но пари няма.Не ми се мисли за шивачките... тези жени ще работят 24/7 за същите пари....А бе в концлагер ли живеем???????
9
1
 
12
 
! Отговори
Пиза преди 3 години
До днеска уважавах доктор Адемов,но след това изказване....съм разочарован,че и той е на страната на Робовладелците.Защо бе Докторе?
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Депутатите ще работят ли по 15 ч. на ден с тези големи заплати, ще спрат ли да ваканцуват по 1 месец за Коледа, за Великден август. Кога ще направят мандатност на депутатите /това не е професия/а не да дремат над 30 г. в Парламента.
7
0
 
18
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Държавата на робите-всичко закони писани срещу гражданите
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко работодатели плащат извънреден труд? Защото аз познавам един човек и събота и неделя работи и 1 ч. няма извънреден труд. За строителството става на въпрос, за любимите магистрали и пътища на ББ.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е щом тоя шишкав турчин така казва,Вселената и Господ Бог ще замълчат.Та кои сме ние?Важното е ,че Хасан Адемов казва че да работиш по 15 часа дневно е нормално.Като го гледам какъв е тоя ако изкара 3 дни да работи по 7 часа на ден ще умре или ще си вземе 2 години болнични.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък щото сега не се работи извънредно навсякъде. Само се крият графици и часовете извънреден труд се плащат или в пликче или ако е по банков път се води бонус. И е прецакан работникът,защото не го осигуряват на всички изработени часове ,а му дават само чистата надница . Плюс това много хора искат да работят извънредно за допълнителни пари.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работодателите не плащат работата по закон. Да видят процентно за годината колко е плащано за почивни дни и празнични дни. Единствено държавните ведомства го правят. Прецакват яко работниците, но нали и депутатите са работодатели под прикритие.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да нарушават правата им ...стават атлантически бели роби...
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ooo, doktor Adem na 97 godini izglejda kato na 51 ;)